27 Απρ 2009

Μπορούμε να πλακωνόμαστε στο σπίτι μας. Βασική προϋπόθεση είναι να είναι όρθιο

Καλή σας μέρα φίλοι μου.

Επειδή υπάρχουν κάποιοι που αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο, ασχέτως φυσικά αν συμφωνούν που δεν είναι προφανώς απαραίτητο, θα προσπαθήσω να συγκεντρώνω τις σκέψεις μου σε "Ενα σχόλιο της εβδομάδας".

Ζούμε όλο και περισσότερο ένα νοσηρό κλίμα. Πάντα διάβαζα κάποιους αναλυτές που σέβομαι πολύ να γράφουν πως τα οικονομικά ή οργανωτικά προβλήματα μιάς χώρας λύνονται με πολιτικές αποφάσεις μίας καλής κυβέρνησης. Όμως το καταστάλαγμα νοοτροπιών και οι θεσμικές εκτροπές κάνουν ίσως και χρόνια να ξεπεραστούν.

Θα αποφύγω εντελώς να αναφερθώ σε μερίδιο ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων, κάτι που άλλωστε θα το κρίνει ψύχραιμα η ιστορία. Όμως αυτό που έμαθα μεγαλώνοντας είναι πως κάθε οικοδόμημα, πόσο μάλλον δε αυτό που αποκαλούμε Ελλάδα, με ότι αυτό σημαίνει, στηρίζεται σε κάποιους πυλώνες. Έχουμε όπως όλοι οι λαοί του κόσμου, πολλά θέματα για να διαφωνήσουμε, να θέσουμε διαφορετικές απόψεις, όμως υποτίθεται πως όσοι θεωρούμε ότι θα πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού πολιτεύματος ξεκινάμε από κάποια πράγματα που λειτουργούν και σεβόμαστε. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε σε όλες τις χώρες τις ίδιες σταθερές, όμως αν ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ σταθερές εκεί αρχίζουν οι σκέψεις, οι προβληματισμοί.

Για να αρχίσουμε από το αλφάβητο, που μάλλον ξεχνάμε, οι βασικοί πυλώνες μιάς δημοκρατίας θα έπρεπε να είναι οι 3 τυπικές εξουσίες: η εκτελεστική (μία κυβέρνηση που εκλέγουμε), η νομοθετική (ένα κοινοβούλιο που επίσης εκλέγουμε), η (υποτίθεται ανεξάρτητη) δικαστική εξουσία. Μεγαλώνοντας σε δημοκρατιές (όχι μόνο στην Ελλάδα) κάποιοι από μας μάθαμε επίσης να σεβόμαστε την αστυνομία (ως πυλώνα της ασφάλειας των πολιτών) και τη δημόσια διοίκηση ως φορέα επικοινωνίας μας με το κράτος.

Η άποψη μου είναι πως η αποδοχή των παραπάνω είναι απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας της δημοκρατίας η αποδοχή των παραπάνω. Είναι σκληρό αλλά είναι σημαντικό πρόβλημα να υπάρχει σημαντικό ποσοστό πολιτών που από άποψη (και όχι από κακές προσωπικές εμπειρίες) δεν αποδέχεται εν γένει τα παραπάνω.

Είναι όμως ακόμα περισσότερο εγκληματικό για την δημοκρατία να γίνονται από το πολιτικό σύστημα κινήσεις που συνεσφέρουν στην αύξηση αυτού του ποσοστού. Είτε κάποιος παρεμβαίνει, είτε ορίζει, είτε εκβιάζει, είτε προσδιορίζει τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας εγκληματεί κατά της δημοκρατίας. Και εμείς οι πολίτες οφείλουμε προφανώς να εγκαλέσουμε πιέσουμε τους πολιτικούς φορείς που στηρίζουμε. Ένας Νεοδημοκράτης π.χ. θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να κάνει εκτροπές αλλά οφείλει να μην επιτρέπει την ΝΔ να συγκλίνει σε τέτοιου τύπου κινήσεις. Το ίδιο ισχύει φυσικά για τους άλλους φορείς.

Αυτά κατά την γνώμη μου είναι πολύ σημαντικότερες σκέψεις από το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, ακόμα και το πως θα βγούμε από την οικονομική κρίση.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΟ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: