10 Δεκ 2012

Στο απόλυτο σημείο εξαθλίωσης...

Για να διαχεριστούμε την κατάσταση που βιώνει η χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το αναπόφευκτο τέλος της διαδρομής.
Φανταστείτε πριν 8 χρόνια, στις μέρες της ευδαιμονίας μας, να ερχόταν κάποιος επενδυτής και να άνοιγε ένα εργοστάσιο, να ζητούσε 3000 εργάτες με μηνιαία αμοιβή 450 Ευρώ, με δύσκολες συνθήκες εργασίας, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης στην απόλυση αλλά με εξασφάλιση ότι ο μισθός θα ρέει ομαλά. Φαντάζομαι πως την πρώτη εβδομάδα θα είχαν εμφανιστεί 4-5 πακιστανοί και ούτε καν Αλβανοί για δουλειά.
Φανταστείτε να εμφανίζονταν το 2011. Θα υπήρχαν αρκετοί, σίγουρα όχι πάνω από 100-200, που θα πήγαιναν να διαπραγματευτούν κάποιους όρους ελπίζοντας ότι το σωματείο εργαζομένων θα πετύχαινε μετέπειτα την εξασφάλιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κοκ κοκ
Ε λοιπόν σας ενημερώνω πως η οικονομική κρίση θα ολοκληρωθεί τουλάχιστον ως προς το σκέλος της τρελής αύξησης της ανεργίας, της σταδιακής κατάρευσης των ταμείων (που φέρνουν πρόβλημα στα νοσοκομεία και τα φάρμακα) όταν οι συνθήκες οδηγήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να βρεθούν 5000 άτομα στην ουρά για να διεκδικήσουν τις 3000 θέσεις. Αμφιβάλετε ότι πλησιάζουμε σε αυτό το σημείο; Ε λοιπόν στο μέσο ή το τέλος αυτού του χειμώνα θα είμαστε έτοιμοι...
Και τότε η Ελλάδα θα γίνει βιομηχανική χώρα τύπου Ινδίας με χιλιάδες θέσεις εργασίας σε πολύ ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ελάχιστη ανεργία και ασφαλιστικά ταμεία που (αν αντιμετωπιστει η διαφθορά) θα είναι σε άνθηση αφού εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα πληρώνουν τις μικρές (με βάση τα χαμηλά μεροκάματα) εισφορές.
Αλλά τότε κανένας δεν θα ανέχεται (με απειλή ξυλοδαρμού και διαπόμπευσης) να παίρνει ο νερουλάς της βουλής 3000 Ευρώ, ο κλητήρας σε οποιαδήποτε ΔΕΚΟ 2500 Ευρώ και τρπλό εφάπαξ.
Είναι αυτό εξυγίανση της οικονομίας; Δεν ξέρω αν η απάντηση είναι ναι αλλά σκεφτείτε ότι τότε και τα ενοικαζόμενα δωμάτια θα γίνουν φθηνά (γιατί ποιος να πληρώσει 90 € την βραδιά με 450 € μηνιάτικο) οι παροχές προς τους τουρίστες θα αναβαθμιστούν αναγκαστικά γιατί εκείνο το χρήμα θα είναι πολύ γλυκό και το "συνάλλαγμα" θα είναι χρυσός.
Εναλλακτική υπάρχει; Αν την βρει κάποιος εξασφαλίζοντας πλεονάσματα στο κράτος χωρίς νέα δάνεια ας μας την προτείνει. Και ελπίζω να σκεφτούμε αυτή τη φορά ώριμα ως λαός πριν τρέξουμε πίσω από αυτόν που χαιδεύει αυτιά. Για το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Σκεφτείτε το τρις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: