13 Μαρ 2013

Να επαναστατήσουμε αλλά απέναντι σε ποιόν;

Υπάρχει στην κοινωνία μας ένα ποικιλόμορφο διογκούμενο ρεύμα αγανάκτησης για τις απαιτήσεις της τρόικας και μία διάθεση πολλών να τα βροντήξουμε με κάθε τίμημα ως νέοι επαναστάτες του 1821 και του 1940 με πνεύμα αποτίναξης τους νέου ζυγού. Μπορεί να χαλάρωσε ο Έλλην ανδρισμός αλλά το DNA του Έλληνα παραμένει...
Ενδεικτικά διαβάζω στον Τύπο ότι οι ελεγκτές της τρόϊκας: "εγείρουν ζήτημα παρακολούθησης των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επικρίνουν το υπουργείο Εσωτερικών ότι το «παρατηρητήριο» ελέγχου των Δήμων δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν παρεμβαίνει προληπτικά, δεν θέτει ανώτατα όρια δαπανών,ούτε επιβάλλει στους τοπικούς άρχοντες προσαρμογές αντίστοιχες με τις οικονομικές δυνατότητες. Σημειώνουν ότι οι περισσότεροι Δήμοι συνεχίζουν να σπαταλούν πόρους που δεν έχουν αναλαμβάνοντας συνεχώς νέες δαπάνες τις οποίες φορτώνουν στην κεντρική διοίκηση."
Κάποιοι σχολιαστες γράφουν αλλού ότι τώρα που έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν ... απειλώντας τους με στάση πληρωμών όπως (προφανώς εννοούν) έκαναν κάποιοι άλλοι σαν τους Τούρκους.
Λοιπόν για να μην μακρυγορούμε: Το πρωτογενές πλεόνασμα ξέρουν και οι πέτρες ότι δεν είναι βιώσιμο γιατί στηρίζεται σε πολύ χαμηλούς μισθούς (αλήθεια πιστεύετε ότι θα πρέπει για πολύ ακόμα να πληρώνονται με τους σημερινούς μισθούς οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, οι νοσοκομιακοί γιατροί και οι καθηγητές πανεπιστημίου;), δημόσια υγεία υπό κατάρευση και τεράστια χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες. Επίσης στηρίζεται σε ακραία φορολογικά μέτρα (όπως το χαράτσι της ΔΕΗ) και μία αγορά που βουλιάζει.
Και όλα αυτά γιατί; Γιατί απλά ακόμα δεν φορολογούμε πραγματικά ΟΛΗ την ακίνητη περιουσία (και αυτή που κρύβεται στις off shore) γιατί δεν διασταυρώνουμε τράπεζες και ΔΕΚΟ με την εφορία (ώστε αυτός που φοροδιαφεύγει απλά να μην μπορεί να ξοδεύει), γιατί επιτρέπουμε στις ΔΕΚΟ να μην εντάσονται στο ενιαίο μισθολόγιο. Ενιαίο δεν σημαίνει απαραίτητα χαμηλό. Αλλά δεν στέκει Δημόσια Επιχείρηση που έχει πάρει μεγάλα δάνεια με δαπάνη του Δημοσίου να ισχυρίζεται ότι δεν είναι ζημιογώνα άρα κρατάει ψηλούς μισθούς με κλητήρες που παίρνουν πιο πολλά από γιατρούς επίκουρους καθηγητές, λες και η ΔΕΚΟ είναι ανεξάρτητο κράτος.
Μία ελπίδα έχω: Να προλάβουμε να διορθώσουμε το κράτος πριν το νυστέρι φτάσει σε εκχώρηση φυσικών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ΑΟΖ). Γιατί αν γίνει αυτό δεν θα φταίει η τρόϊκα, εμείς (η Ελλάδα εννοώ) θα φταίει

Δεν υπάρχουν σχόλια: